Ceturtdiena, 28.03.2024, 22:08
Sveicināti Гость | RSS
Jayart
Galvenie
Reģistrācija
Ieeja
[ Jaunas vēstules · Dalībnieki · Foruma noteikumi · Meklēšana · RSS ]
  • Lappuse 1 no 1
  • 1
Forum » Datorproblēmas » Operētājsistēmas » Kā nomainīt paroli Windows sistēmai, ja esat to aizmirsuši (Password recovery)
Kā nomainīt paroli Windows sistēmai, ja esat to aizmirsuši
jayartDatums: Pirmdiena, 13.07.2009, 08:30 | Ziņojums # 1
Admin
Grupa: Администраторы
Ziņojumu skaits: 20
Balvas: 0
Reputācija: 2
Statuss: Offline
Kā nomainīt paroli Windows sistēmai, ja esat to aizmirsuši

Pieņemsim situāciju, jūs uzliekat paroli savam lietotāja kontam iekš Windows (2000, XP, 2003 Server) un nākošajā dienā vairs nevarat to atcerēties. Kā viens no risinājumiem šādā situācijā ir mēģināt tomēr atcerēties paroli, otrais variants ir uzstādīt Windows no jauna, kas aizņem diezgan ilgu laiku un nav no labākajiem risinājumiem. Trešā iespēja ir uzzināt vai noņemt/nomainīt paroli izmantojot speciālas programmas, to var izdarīt nezinot pašreizējo paroli.

Kā tiek veikta paroles noņemšana/nomainīšana ?
Informācija par parolēm tiek glabāta datnē SAM, kura atrodas %windir%\system32\config mapē (kur %windir% ir mape kurā ir uzstādīts Windows). Šī datne tiek aizsargāta operētājssistēmas līmenī, kas nozīmē ka to nav iespējams kopēt, modificēt vai apskatīt kamēr operētājsistēma darbojas. Piekļuve šai datnei ir tikai pašai operētājsistēmai.
Pašas paroles kā tādas netiek glabātas, bet tiek glabātas tikai paroļu kontrolsumas, kas tiek aprēķinātas pēc speciāla algoritma. Tāpēc vienkārši atverot šo datni jūs paroles tur neieraudzīsiet.
Līdz ar to, lai veiktu paroles noņemšanu/nomaiņu ir nepieciešams sāknēt datoru no citas operētājsistēmas, pārsvarā visos no pieejamajiem rīkiem tiek izmantota linux operētājsistēma ar NTFS failu sistēmas rakstīšanas atbalstu. Pamatrincips ir diezgan vienkārš, no citas operētājsistēmas tiek nokopēta šī datne, pēc identiska algoritma tiek aprēķināta jaunās paroles kontrolsuma un aizveitota vecā, pēc kā šī datne tiek saglabāta vecās datnes vietā. Ja izvēlaties nelietot paroli, kontrolsuma tiek aizvietota ar atbilstošu tukšai parolei.
Lai gan teorijā izklausās diezgan vienkārši, praksē jebkura kļūda šājā procesā var novest pie tā ka jums nāksies uzstādīt operētājsistēmu no jauna.

Piezīme: Ja jūs izmantojat failu šifrēšanu (EFS) iekš Windows, tad noņemot/nomainot paroli ar šādām progrāmām, jūs nevarēsiet piekļūt saviem datiem/dokumentiem, kas ir šifrēti. Tas pats attiecas arī uz gadījumu, ja jūs nomainat paroli (Reset Password) lietotāja kontam izmantojot Administrator kontu.

Kā notiek paroles uzminēšana, jeb kā uzzināt kāda ir jūsu pašreizējā parole?
Tā pat kā iepriekšējā gadījumā ir nepieciešama SAM datnes kopija, pēc kā programma ģenerē visas iespējamās paroļu kombinācijas, katrai parolei tiek izrēķināta kontrolsuma un salīdzināta ar SAM datnē esošo, kad uzģenerētās paroles kontrolsumma sakrīt ar datnē esošo jūsu parole ir atminēta. Bet diemžēl šis proces var aizņemt ļoti ilgu laiku, jo garāka un sarežģītāka parole, jo ilgāku laiku tas aizņem.
Lai šo procesu paātrinātu ir pieejamas tā saucamās "Rainbow tables", tā ir datubāze kurā jau atrodas miljoniem vai pat miljardiem iespējamās paroles un to kontrolsummas, tiek veikta meklēšana datubāzē kas aizņem ļoti īsu laika sprīdi, lai atrastu attiecīgo kontrolsummu un tai atbilstošu paroli. Protams ja datubāzē jau ir šāda parole un tās kontrolsuma.

Galvenais priekšnosacījums - jums ir jābūt fiziskai piekļuvei attiecīgajam datoram, kā arī iespējai sāknēt datoru no disketes vai kompaktdiska.

Der zināt:
1. Ja jūs esat ievadījuši paroli nepareizi trīs reizes un ceturtajā reizē ierakstat pareizu paroli, jūs nevarēsiet vairs pieteikties sistēmā, jo pēc trešā neveiksmīgā mēģinājuma jūsu lietotāja konts tiks bloķēts. Pēc noklusējuma tas tiks atbloķēts pēc 30 minūtēm un jums atkal būs 3 mēģinājumi lai ievadītu pareizu paroli.
Piezīme: Pieņemot ka operētājsistēmai ir noklusētie uzstādījumi.

2. Ja jūs esat aizmirsuši paroli lietotāja kontam un jums ir zināma administratora konta parole, jūs varat pieteikties sitēmā kā Administrator un nomainīt paroli jebkuram lietotāja kontam.

3. Tā kā diezgan bieži cilvēki neuzstāda paroli administratora kontam, tam ir iespējams piekļūt, startējot datoru Safe Mode, lai to izdarītu ir jāpārstartē dators un ielādes sākumā jāspiež F8, kamēr parādās izvēlne, kur jāizvēlas Safe Mode. Kad dators ir ielādējies Safe Mode piesakieties sistēmā kā Administrator un nomainam paroli (Reset Password) savam kontam. To var izdarīt, ieejot Start -> Control Panel -> User Accounts, izvēlamies lietotāja kontu un Reset Password, kur ierakstam jaunu paroli.

Piezīme: Windows XP Professional operētājsistēmā nav obligāti sāknēt datoru Safe Mode, var pieteikšanās logā divreiz nospiest CTRL+ALT+DEL pēc kā ierakstīt pieteikšanās logā Administrator un paroli atstāt tukšu, pēc kā nospies Ok.
Savukārt saistībā ar ierobežojumiem Windows XP Home, lai varētu izmantot Administratora kontu ir nepieciešams sāknēt datoru Safe Mode. Pēc noklusējuma Administrator lietotāja konts šajās operētājsistēmās netiek rādīts pieteikšanāš logā.

4. Atšifrēt, nomainīt vai noņemt paroli ir iespējams ar speciālām programmām, ir pieejamas gan bezmaksas gan maksas.

Apskatīsim šādas programmas:
Paroļu atminēšanai:
Ar šo programmu palīdzību ir iespējams uzzināt pašreiz uzstādīto paroli, tās neveic nekādas darbības ar paroles noņemšanu vai nomainīšanu. Šis ir pats drošākais variants.

Windows Password Recovery - Tiešsaistes serviss ar kura palīdzību var veikt paroles atšifrēšanu 48 stundu laikā, bez makasas.

John the Ripper - Labākā un ātrākā no pieejamajām bezmaksas programmām paroļu minēšanai.

Ophcrack - Paroļu minētājs kas izmanto Rainbow Tables.

L0phtCrack - Labākā no maksas programmām paroļu minēšanai.

Paroļu noņemšanai/mainīšanai:
Šie visi rīki ir domāti lokālu lietotāja kontu paroļu noņemšanai/nomaiņai. Tos nevar izmantot domēna gadījumā.
Atcerieties - ja jūs izmantojiet Windows XP failu šifrēšanas opciju - EFS, jūs vairs nevarēsiet piekļūt šifrētajiem datiem.

Petter Nordahl-Hagen's Offline NT Password & Registry Editor - Viena no labākajām programām paroles noņemšanai vai nomaiņai, ir pieejama gan disketes gan kompaktdiska formātā.

EBCD – Emergency Boot CD - sāknējams kompaktdisks, kas satur dažādas noderīgas programmas datora problēmu risināšanai, tai skaitā rīkus paroles noņemšanai/nomaiņai.

Hiren's Boot CD - sāknējams kompaktdisks, kas satur dažādas noderīgas programmas datora problēmu risināšanai, tai skaitā rīkus paroles noņemšanai/nomaiņai.

Winternals ERD Commander - labākā no maksas programmām paroļu noņemšanai/mainīšanai.

__________________________________________________
Windows Password Recovery
Site: Windows Password Recovery

Šī programma ir domāta lietotāja paroles atgūšanai, tā neveic paroles nomaiņu/noņemšanu. Var atgūt gan parastu lietotāju paroles gan Administrator konta paroli. Šī programma strādā ar visām Windows NT saimes operētājsitēmām.

Lai uzzinātu savu paroli ir jāveic šādi soļi:
1. Jāielādē no programmas autora lapas programma, ar ko tiks izveidota sāknējama diskete vai kompaktdisks, kas nolasa paroļu datni.
2. Jāsāknē dators no izveidotās disketes vai kompaktdiska, tiks nolasīta datne, kas satur paroles
3. Jāielādē nolasītā datne programmas autora mājaslapā, kur tiks atšifrēta parole, bezmaksas tas tiek izdarīts 48 stundu laikā, par maksu ir iespējams to veikt ātrāk.

Sīkāku informāciju skatīt programmas autora mājas lapā.

__________________________________________________
John The Ripper
Saite: John The Ripper

John The Ripper sākotnēji tika veidota *nix operētājsistēmu paroļu minēšanai, bet šobrīd ir pieejama arī Windows NT saimes operētājsistēmām. Tiek uzskatīta par vienu no ātrākajām programmām paroļu minēšanai.

Sīkāku informāciju skatīt programmas autora mājas lapā.

__________________________________________________
Ophcrack
Saite: Ophcrack

Bezmaksas paroļu minētājs kas izmanto Rainbow Tables tehnoloģiju, pieejams kā Linux LiveCD.
No programmas autora mājas lapas iespējams lejuplādēt jau gatavas datubāzes ar parolēm un to kontrolsummām.

Sīkāku informāciju skatīt programmas autora mājas lapā.

__________________________________________________
L0phtCrack
Saite: Info iekš Wikipedia

Makasas programma. Viena no pašām labākajām paroļu minēšanas programmām, kas ir bijusi izlaista, diemžēl šīs programmas izstrāde ir apturēta un to vairs nav iespējams iegādāties.

Programmu var lejuplādēt šeit. Tā ir izmēģinājuma versija, kas darbosies 15 dienas. Diemžēl oficiāli iegādāties licenzi vairs nav iespējams.

__________________________________________________
Offline NT Password & Registry Editor
Saite: Offline NT Password & Registry Editor

Šis rīks ir domāts paroles noņemšanai/nomainīšanai lokālam lietotāja kontam uz jebkuras Windows NT saimes operētājsistēmas.
1. Jāielādē programma no programmas autora mājas lapas, attiecīgi disketes vai kompaktdiska izveidei.
2. Jāizveido sāknējama diskete vai kompaktdisks un jāsāknē dators no izvēlētā mēdija.
3. Ielādes laikā jums būs jāizvēlas kur ir uzstādīts Windows, kādām lietotājam vēlaties noņemt/nomainīt paroli
4. Saglabājiet izmaiņas un pārstartējiet datoru.

Ar šo programmu ir iespējams veikt arī lietotāja konta atbloķēšanu.

Sīkāku informāciju skatīt programmas autora mājas lapā.

__________________________________________________
EBCD – Emergency Boot CD
Saite: Emergency Boot CD

EBCD ir pieejams tikai kā sāknējams kompaktdisks, kas satur dažādas noderīgas programmas dažādu problēmu risināšainai, tai skaitā paroles noņemšanu/nomainīšanu.

Sīkāku informāciju skatīt programmas autora mājas lapā.

__________________________________________________
Hiren's Boot CD
Saite: Hiren's Boot CD

Paroļu noņemšanas programmas arī ir iekļautas Hiren's Boot CD, kur ir pieejamas pat 3 dažādas, tai skaitā Active Password Changer, Offline NT Password Changer & Registry Editor un NTPWD.

Sīkāku informāciju skatīt programmas autora mājas lapā.

__________________________________________________
Winternals ERD Commander
Saite: nav pieejama

No maksas programmām labāka paroļu noņemšanai/mainīšanai ir Winternals ERD Commander, kas ir Windows Live CD, jeb "dzīvais" disks, kur operētājsistēma Windows tiek ielādēta no kompaktdiska. Winternals ERD satur rīku sauktu par LockSmith ar kura palīdzību tiek veikta paroles noņemšana/mainīšana.

Diemžēl šī programma vairāk netiek izstrādāta un nav arī vairs nopērkama.

__________________________________________________
Pēdējas padoms tiem, kas vēlas sevi pasargāt no paroles aizmiršanas.
Saite: Create a password reset disk (ar bildēm)
Create a password reset disk (Microsoft KB)

Windows XP ir iespējams izveidot speciālu disketi, ko variet lietot gadījumos, kad esat aizmirsuši savu paroli.
Lai izveidotu šādu disketi veicam sekojošus soļus.
1. Atveram Start, izvēlamies Control Panel, User Accounts.
2. Kreisajā pusē pie Related Tasks izvēlamies Prevent a forgotten password to start the Forgotten Password Wizard.
3. Nospiežam Next.
4. Ievietojam diskiekārtā tukšu disketi un nospiežam Next.
5. Dialoga logā Current user account password ierakstie pašreizējo paroli un nospiežam Next.
Piezīme: Ja jūsu lietotāja kontam nav uzlikta parole, tad šājā dialoga logā nevajag rakstīt paroli, vienkārši izvēlamies Next.
6. Kad progresa rādītājs saniedz 100% nospiežam Next un Finish. Izņemam disketi un noglabājam drošā vietā.

Kas jādara kad esat aizmirsuši paroli:
1. Pieteikšanās logā jāizvēlas savs lietotāja vārds un jānospiež ENTER parādīsies dialoga logs, kur tiks piedāvāts apskatīt paroles atgādinājumu vai lietot password reset disk.
Izvēlamies lietot password reset disk.
2. Atvērsies Password Reset Wizard vednis, kur jums tiks piedāvāts ievadīt citu paroli aizmirstās vietā.
3. Nospiežam Next.
4. Ievietojiet disketi diskiekārtā un nospiežam Next.
5. Ievadām jaunu paroli Type a new password logā.
6. Ievadām paroli atkārtoti Type the password again logā.
7. Spiežam Next un Finish. Variet izmantot jauno paroli, lai pieteiktos sistēmā.

P.S. Es neuzņemos nekādu atbildību par jebkādām problēmām, kas jums var rasties saistībā ar šo programmu lietošanu.
datuve.lv

 
Forum » Datorproblēmas » Operētājsistēmas » Kā nomainīt paroli Windows sistēmai, ja esat to aizmirsuši (Password recovery)
  • Lappuse 1 no 1
  • 1
Meklēšana:


Copyright MyCorp © 2024
Uztaisi bezmaksas mājas lapu ar uCoz