Ceturtdiena, 28.03.2024, 17:17
Sveicināti Гость | RSS
Jayart
Galvenie
Reģistrācija
Ieeja
Ieejas forma

Vietnes izvēlne

Sadaļas kategorijas
IT lietas [186]
Interesanti [195]
Trakā pasaule [371]
Video [70]
Stāsts [4]
Bezsakari [11]
Web kameras [3]

Laika ziņas

Aptauja
Dzerot rīta kafiju jūs norijat karotīti, jūs...
Atbilžu kopskaits: 24
$

Galvenie » 2009 » Augusts » 13
 Vai jūs jau lietojat digitālo televīziju? Es lietoju. Jau mēnesi. Bet oficiāli tā tika publiskota tikai šodien Lattelecom preses konferencē. Tātad - kas, kur, ko, kā un par cik?

Vispirms tiem, kas vispār nezin par ko ir runa un neko nesaprot. Analogajai televīzijai pēc pāris gadiem tiks veikta eitanāzija. Tā tiks likvidēta pēc pašas gribas. Tās vietā mēs visi skatīsimies jaunu un skaistu digitālo televīziju jaunos un skaistos - vai vecos un nesmukos - televizoros. Tas nebūs kaut kāds papildus pakalpojums, tas būs standarts. Vienkārši tāpēc, ka dzīve iet uz priekšu.

Visa attīstītā pasaule jau ir pilnībā pārgājusi uz digitālo apraidi, savukārt mēs, pateicoties dažiem viltīgiem cilvēkiem ar savtīgām interesēm, esam pamatīgi aizkavējušies. Pirms gada testa režīmā digitālo televīziju sāka raidīt Baltcom (nejaukt ar Baltcom digitālo televīziju!), taču nesen tiesības uz to ieguva Lattelecom. Tiem, kas pasteidzās pirmie, bija iespēja par pliku velti iegūt uztvērēju (jippī!) un skatīties visus kanālus. Šobrīd apraide joprojām notiek nosacītā testa režīmā un kanālu skaits un kvalitāte pa laikam mainās. Bet viss iet uz labo pusi, un drīz jau viss būs smuki un skaisti. Jautājumi?

Vai man to vajag? Nu tev nav izvēles. Tas būs vienīgais veids kā uztvert nacionālo televīziju. Tas ir tas, ko mēs saprotam ar parasto televīziju. Tā būs oficiālā vienīgā televīzijas apraide, tikai to nodrošinās nevis espatnezinukas analogajā formā, bet gan Lattelecom digitālajā formātā.

Cik tas man maksās? A neko* nemaksās. Jā, pie "neko" ir zvaigznīte, jo kaut ko jau maksās - būs jāiegulda nauda uztvērējā. Joprojām derēs vecais labais televizors (būtībā jebkurš "ekrāns" kuram vien var iebarot videosignālu), taču būs vajadzīgs digitālais uztvērējs. Un tas būs jāpērk par naudu. Savukārt pieci pašreizējie "nacionālie" televīzijas kanāli būs pieejami bez maksas.

Un cik tad maksās viss pārējais? Atkarīgs no tā, ko tu gribēsi. Ja ar parastajiem kanāliem nepietiek, tad būs jāabonē maksas kanāli. Vispirms būs jānopērk kodu kartiņa un tad jāizvēlas ko skatīties. Opcijas ir vienkāršas - par 3 latiem mēnesī var dabūt čupiņu bērnu un krievu kanālus, savukārt vēl par trīs latiem klāt nāks bariņš ārzemju un filmu kanālu. Tātad kopā 6 lati mēnesī un skaties 30 dažādus kanālus.

Un ar ko tad tas atšķiras no satelīt- un kabeļtelevīzijas? Nu tā pa lielam ne ar ko. Bet patiesībā ar daudz ko. Pirmkārt jau kabeļtelevīzija un satelīti ir privātais bizness. Viņi paši nolemj ko, kam, kur un par cik raidīt. Virszemes digitālā televīzija, savukārt, ir obligāta. Ar likumu (?) noteikts, ka tai ir jāraida, turklāt visā Latvijas teritorijā. Kabeļtelevīziju parasti piedāvā tikai tur, kur tas ir ekonomiski izdevīgi. Tātad guļamrajonos. Savukārt man (jā, man man) dzīvojot 3 minūšu attālumā no centra neviens nekad nepiedāvās kabeļtelevīziju, jo nevienam nav izdevīgi stiept kabeli uz trīs privātmājām. DTV, kā jau teicu, ir pienākums raidīt visur.

Bet satelīts arī raida visur! Jā, bet tas arī ir privātais bizness un viņi jebkurā brīdī var pārtraukt raidīt vai vispār sākt tirgot zirgu desas. Turklāt satelīttelevīzijai nepieciešams īpašs aprīkojums - milzu antena aiz loga. Ne katrs to grib vai var atļauties.

Un kas tad ir lētāk? DTV, protams. Par to kanālu paketi, ko piedāvās Lattelecom virszemes televīzija par 6Ls, kabelisti vai satelīti tev prasīs aptuveni 15 latus. Turklāt ne kabeļoperatori ne satelīt televīzijas nenodrošina tikai nacionālos kanālus bez maksas.

Lattelecom piedāvā arī interaktīvo televīziju. Jā, un tajā ir daudz vairāk iespēju (ierakstīt raidījumus, skatīties raidījumus no arhīva utt). Bet tā nav pieejama visiem, ir vajadzīgs Lattelecom interneta pieslēgums, un vai tu esi mēģinājis to lietot? Viss notiek tik ārprātīgi lēni, ka nomirt var. Tad jau labāk izdurt acis ar salātu dakšu.

Tātad ko man vajag, lai skatītos DTV? Televizoru un bišķiņ naudas. Ja tev ir "parastais" televizors, tad būs jāpērk dekoderis. Ja tev ir moderns (tiešām moderns, pavisam nesen pirkts) plakanais televizors ar MPEG4 dekoderi, tad tev vajadzēs CAM moduli. Tā ir tāda figņa, kurā ieliek kodu karti. Parastais dekoderis maksā 39Ls. To gan laikam var arī īrēt. Un tad jānoslēdz līgums, jāsaņem kodu karte un tik jāskatās.

Kā ir ar HD kanāliem? Šobrīd viens tiek raidīts testa režīmā, bet gada laikā būšot veseli trīs. Jāņem gan vērā, ka ar parasto "lēto" dekoderi šos kanālus nevarēs skatīties. Un, protams, būs vajadzīgs fullHD televizors, lai to visu izbaudītu.

Cik Lattelecom tev samaksāja par šo rakstu? A neko nesamaksāja. Tikai pabaroja ar kruasānu un kanēļmaizītēm.

Kur es varu uzzināt precīzāku informāciju par to visu? Tur.

Kur es varu sūdzēties un dalīties pieredzē? Forumā.

Vai es varu kaut kur apskatīties smuku PowerPoint prezentāciju? Vari, šeit (5MB).

Un kur es varu atbalstīt tavu vēlmi aizstāt nekam nevajadzīgo un depresīvo Discovery Investigation ar foršo un interesanto Discovery Science? Šeit. Twitterī un zvanot uz 177. Lūdzu, atbalsti!
 
kakao.lv
Kategorija: IT lietas | Skatījumu skaits: 926 | Pievienoja: jayart | Datums: 13.08.2009 | Komentāri (0)

Zinatnieku grupa no Tokijas universitātes radījusi hologrammu, kuras „pieskārienu” var sajust. Lai veidotu hologrammu tiek izmantots Provision Interactive Technologies hologrāfiskais displejs. Tā veidotie priekšmeti ir apmēram 30 centimetru attālumā no displeja. Parasti cilvēks pieskaroties šādiem priekšmetiem neko nejūt. Lai cilvēka roka sajustu „pieskārienu” tiek izmantots papildus displejs, masīvs no 324 ultraskaņas pārveidotājiem, kuri strādā 40 kHz frekvencē. Šo pārveidotāju izstarojums fokusējas 20 mm diametra laukumā. Izstarojums iedarbojas uz objektu, kurš nokļuvis tā fokusā, konkrētā gadījumā uz roku. Savukārt datus par rokas atrašanās vietu telpā iegūst izmantojot divus Wii Remote kontrolierus. Rezultātā cilvēks var izbaudīt kāda ir sajūta pieskaroties hologrammā redzamajam objektam. Paši izstrādātāji uzskata, ka šāds risinājums varētu būt izmantojams video spēļu industrijā un automatizētajās prejektēšanas sistēmas. Vairāk par šo jaunumu skatieties pievienotajā video.

zparks.lv

Kategorija: Video | Skatījumu skaits: 924 | Pievienoja: jayart | Datums: 13.08.2009 | Komentāri (0)

Ja kāds gadījumā nesaprot, kas tas ir, paskaidroju – tas ir auto braukšanas simulators. Respektīvi - griežas ripa, un autostūres galā piestiprinātajai svirai (kas paslēpta zem ripas) ir magnēts, kurš, savukārt, notur virs ripas auto modelīti ar identisku magnētiņu tajā. Tātad ripa griežas, auto modelītis stāv uz vietas un manevrē starp šķēršļiem, pamatojoties uz sviras kustībām, ko izraisa stūres rata grozīšana.
Aij ! Da labi !
Vienvārdsakot, šis aparāts ir licis manas auto vadīšanas prasmes pamatus !
Pamatus ilgu stundu garumā.

zparks.lv

Kategorija: Interesanti | Skatījumu skaits: 873 | Pievienoja: jayart | Datums: 13.08.2009 | Komentāri (0)

Meklētājs

Iesaki

Kalendārs
«  Augusts 2009  »
PrOTCPkSSv
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Statistika

Kopā Online: 1
Viesi: 1
Lietotāji: 0

Skype

  • Locations of visitors to this page


  • Copyright MyCorp © 2024
    Uztaisi bezmaksas mājas lapu ar uCoz