"Mums visu laiku pieaug pieprasījums pēc
eksporta, un mēs vēlamies, lai arī gardēži ārpus Ķīnas robežām visā
pilnībā novērtētu visu mūsu virtuves delikātumu un izsmalcinātību," Ķīnā
strādājošajām ārvalstu mediju aģentūrām stāstījis viens no neparastās
delikateses veiksmīgākajiem izplatītājiem.
Šo ēdienu dēvē par "tun czi daņ" (bērnu oliņas), un kopš 2008. gada tas vairākās reģiona pilsētās atzīts par nacionālo nemateriālās kultūras mantojumu.
"Urīns
tiek vākts vietējās skolās, un delikateses pagatavošanai vislabāk der
ne vairāk kā desmit gadus vecu zēnu urīns. Viņi čurā nevis tualetēs, bet
pagalmā izliktos speciālos spainīšos, un mēs katru dienu savācam svaigu
urīniņu," medijiem stāstījis šefpavārs Mins Liu, kurš apgalvo, ka pēc
"bērnu oliņām" ir ārprātīgs pieprasījums.
"Bērnu oliņu"
pagatavošanas process ir sekojošs: lielā katlā liek vistas olas un aplej
ar bērnu urīnu. Tad karsē, līdz ūdens sāk vārīties, un olas izņem ārā.
Tad nedaudz iedauza čaumalas un atkal liek katlā. Pēc kāda laika olas
apgroza un aplej ar svaigu urīnu. Procesu atkārto vairākas reizes,
mainot uguns padeves stiprumu.
Katram pavāram esot savi
noslēpumu, bet labākie no viņiem pēc ožas var noteikt, kurš no kolēģiem
pagatavojis konkrēto oliņu porciju. Daudzi vietējie iedzīvotāji šīs olas
uzskata par ļoti barojošām, jo īpaši pavasarī. Ķīnieši runā, ka, ka
pavasarī esi apēdis šādas olas, nejutīsi nogurumu un miegainību, bet
vasarā būsi pasargāts no saules dūriena.
mango.lv