Otrdiena, 23.04.2024, 17:54
Sveicināti Гость | RSS
Jayart
Galvenie
Reģistrācija
Ieeja
Ieejas forma

Vietnes izvēlne

Sadaļas kategorijas
IT lietas [186]
Interesanti [195]
Trakā pasaule [371]
Video [70]
Stāsts [4]
Bezsakari [11]
Web kameras [3]

Laika ziņas

Aptauja
Jūs ejat gūžas apļošanas kursos. Visiem sanāk, bet jums neizdodas pareizā figūra. Jūs:
Atbilžu kopskaits: 22
$

Galvenie » 2009 » Oktobris » 05

ASV Hārvarda universitātē ceturtdienas vakarā jau deviņpadsmito reizi pasniegtas Ig Nobel balvas "par sasniegumiem un izgudrojumiem, kurus nevar un arī nevajadzētu atkārtot".

Šogad balvu veselības jomā saņēma Elēna Bondara no Ilinoisas štata, kura kopā ar kolēģiem radīja un patentēja krūšturi, ko iespējams ātri pārvērst divās gāzmaskās, no kurām vienu var vilkt krūštura īpašniece, bet otru - kāds cits.

Balvu literatūrā ieguva Īrijas policisti, kas izrakstījuši vairāk nekā 50 soda talonus kādam nelabojamam ātrumpārkāpējam vārdā Prawo Jazdy, kas poliski nozīmē "autovadītāja tiesības".

Patalogs Sīvens Bolingers un viņa kolēģi no Bernes Universitātes Šveicē ieguva miera balvu par pētījumu, kurā viņi centās noteikt, vai tukša pudele bāra kautiņā rada mazākus ievainojumus nekā pilna. "Abas spēj iedragāt cilvēka galvaskausu. Tomēr tukšās ir daudz spēcīgākas, jo spiediens, ko rada alus un gāze, liek pudelei ātrāk eksplodēt," skaidrojis Bolingers.

Balva matemātikā piešķirta Zimbabves Centrālās bankas vadītājam Gideonam Gono "par to, ka viņš dāvājis cilvēkiem vienkāršu un ikdienišķu metodi, kā tikt galā ar dažādiem skaitļiem - sākot no ļoti maziem un beidzot ar ļoti lieliem, liekot savai bankai izdrukāt naudas zīmes ar nominālvērtību sākot no viena centa līdz simts triljoniem dolāru".

Balvu ekonomikā saņēmuši Īslandes Centrālās banka, kā arī bankas Kaupthing, Landsbanki un Glitnir Bank par to, ka viņi "uzskatāmi parādījuši, ka maza banka var ātri transformēties milzīgā un otrādi".

Balvu medicīnā ieguvis Donalds Angers no Kalifornijas, kas 60 gadu garumā krakšķinājis savas kreisās rokas pirkstu locītavas, lai pierādītu, ka tas neizraisa artrītu.

Ig Nobel balvas katru gadu pasniedz Hārvarda universitātē, kas pasaulei devusi visvairāk Nobela prēmijas laureātus. Desmit balvas tiek pasniegtas dažādās kategorijās - no fizikas, medicīnas un ķīmijas līdz literatūrai un miera prēmijai. Laureāti uz apbalvošanas ceremoniju no dažādiem kontinentiem ierodas uz pašu rēķina, bet balvas pasniedz īstie Nobela prēmijas laureāti.

Uzvarētājiem ceremonijā savai pateicības runai dota viena minūte, ko stingri uzrauga ļoti runīga astoņus gadus veca meitenīte.

Balvu radījis humora žurnāla Ig Nobel dibinātājs un vadītājs Marks Abrahamss. Viņš uzskata, ka prēmija nav domāta kāda nosodīšanai, tieši otrādi - zinātnes popularizēšanai.

mango.lv


Kategorija: Trakā pasaule | Skatījumu skaits: 814 | Pievienoja: jayart | Datums: 05.10.2009 | Komentāri (0)


Amerikāņu zinātnieki nonākuši pie secinājuma, ka mazgāšanās dušā var nopietni apdraudēt cilvēka veselību, ziņo BBC.

Zinātnieki atzinuši, ka galvenais ļaunums slēpjoties dušas uzgalī, kur uzkrājoties baktērijas, kas līdz ar ūdens strūklu mazgāšanās laikā nonāk uz cilvēka ādas. Īpaši riskē tie cilvēki, kuri ieraduši ūdens strūklu uzreiz pēc dušas krāna atgriešanas vērst pret seju.

Dušas uzgaļa iekšpusē galvenokārt vairojoties Mycobacterium avium baktērijas, kuras zinātnieku veiktā eksperimenta laikā atrastas uz trešās daļas no aplūkotajiem dušas uzgaļiem. Tāpat secināts, ka baktērijām vislabvēlīgākā vide veidojas plastmasas dušas uzgaļos.

Šīs baktērijas, kas var izraisīt dažādas plaušu slimības, īpaši bīstamas ir cilvēkiem ar novājinātu imūnsistēmu, gados veciem cilvēkiem un sievietēm mātes cerībās.

mango.lv


Kategorija: Interesanti | Skatījumu skaits: 1000 | Pievienoja: jayart | Datums: 05.10.2009 | Komentāri (0)

Meklētājs

Iesaki

Kalendārs
«  Oktobris 2009  »
PrOTCPkSSv
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Statistika

Kopā Online: 1
Viesi: 1
Lietotāji: 0

Skype

  • Locations of visitors to this page


  • Copyright MyCorp © 2024
    Uztaisi bezmaksas mājas lapu ar uCoz